Då är det en bra idé att ta in delägare i ditt aktiebolag

Har du ett företag i form av ett aktiebolag och funderar på när det är dags att anställa en delägare så har du hittat rätt. Här berättar vi när det är en bra tidpunkt för dig att ta in delägare i ditt aktiebolag.

När företaget behöver finansiering

När ditt företag är börsnoterat är det också ett aktiebolag som har möjlighet att finansieras genom att människor köper aktier inom bolaget och därmed också blir delägare. Att ta in delägare som köper aktier är en god idé när bolaget behöver hjälp med finansieringen, oavsett om företaget är rykande färskt på marknaden eller behöver få in nytt kapital i bolaget. 

Att ta in en delägare i aktiebolaget kan ske på två sätt:

  1. Genom att du som ägare av aktiebolaget säljer aktier till en eventuell delägare till marknadsvärde. Detta på grund av att undvika att mellanskillnaden skattas som en tjänst. 
  2. När ditt aktiebolag genomför en så kallas nyemission. Här behöver du också sälja aktierna till det aktuella marknadsvärdet, av samma anledning som ovan. 

När företaget behöver knyta till sig duktiga personer

Är ditt företag i behov av fler ambitiösa och inspirerade personer som kan vara med och bidra till företagets utveckling kan det vara en god idé att erbjuda delägarskap. Erbjudandet av delägarskap kan både handla om en person utanför företaget men också fokuseras på en driven medarbetare som förtjänar att vara med och styra bolaget som delägare. 

När företaget behöver motivera personalen

Genom att flagga för att du söker efter en delägare till företaget kan det bidra till att personalen blir motiverade till att prestera sitt allra bästa. Här får du en gyllene chans att se vilka som vågar visa framfötterna samtidigt som intäkterna kan komma att öka lite extra. 

När personalen erbjuds chansen att köpa aktier och således tilldelas delägarskap ökar också chansen för att de börjar jobba mer mot ett gemensamt mål. Din personal är trots allt med och skapar resultatet i form av intäkter.